Nämä puut ovat puutarhan nuorempaa osaa

Tänä vuonna omenia ei tullut kuin muutama kilo tavanomaisten satojen kilojen sadon sijaan. Puutarhassamme on useita kymmeniä omenapuita, joista osa taitaa olla jo sadan vuoden ikäisiä. Joka syksyinen omenan mehustamisurakka työllistää talon väen yleensä useammaksi viikonlopuksi. Omenia kerätään ämpäreillä ja kuljetetaan kottikärryillä pihan mehustamispisteeseen. Mehustaminen tehdään itse omilla välineillä -  suuria raastemyllyjä ja puristimia löytyy yleensäkin maaseudulla virolaisista taloista. Meidän omenan mehustamiskalustomme on peritty edelliseltä omistajalta. Suuri raastemylly käy hyvin myös kaalin raastamiseen hapankaalia varten - tai mitä nyt tarvitsee raastaa suuremmassa mittakaavassa.
 
 
Mehustamista varten meillä on virolainen iso sähkömylly, jolla omenat jauhetaan ensin raasteeksi. Mittayksikkönä on silloin ämpäri. Jauhamisen jälkeen ämpärillinen omenaraastetta levitetään kankaalle, josta kääritään tuollainen 40x40x5 cm kokoinen paketti - yhdestä raasteämpäristä tulee suurinpiirtein kaksi raastenyyttiä. Paketti laitetaan sitten omenaprässin aaltolevylle ja näitä levy-nyytti kerroksia - aaltolevyt ristikkäin- mahtuu seitsemän kappaletta kierrettävään prässiin. Prässi on kuin ruuvipuristin ja ensimmäisenä ennen omenakerroksia on paksu metallilevyllä vahvistettu kaksinkertainen lauta. Puristettaessa mehu  valuu alimmaisena olevaan metalliseen kaukaloon ja siitä edelleen kaatonokkaa pitkin ämpäriin.
 
Yhdestä puristuskerrasta saa toista kymmentä litraa paksua ja sokerista  mehua. Virolaiset saattavat jättää omenien jalostuksen tähän vaiheeseen ja antavat mehun käydä. Mehusta tulee luomusiideriä muutamassa päivässä ja pidemmän ajan kuluessa omenaviiniä. Luomusiideri voisi olla kokeilemisen arvoista, antaa ihan tarkoituksella mehun käydä, se nimittäin käy ihan sellaisenaan, mitään hiivaa siihen ei tarvita.
 
Jos  kuitenkin haluaa säilyvää mehua, se on syytä heti pakastaa tai kuumentaa. Kuumennettu - pastöroitu - mehu pullotetaan kuumiin pulloihin ja joko kumikorkit tai muu umpioon vetäytyvä korkki päälle. Mehu on lisäaineeton luomutuote, joka säilyy seuraavaan vuoteen saakka hyvin.
 
 
 
Talviomenia - säilyvät koko talven

Omenamehu on käyttökelpoista sellaisenaan tai laimennettuna. Siitä saa erinomaista 'talvimehua'  kuumennettuna ja vielä kun siihen lisää 'talvimausteita' eli kanelia, inkivääriä, neilikkaa tai kardemummaa. Ruoanlaitossa olen käyttänyt mehua paljonkin, possun lihan kanssa omenamehu on mainio yhdistelmä. Mehua voi yhdistää johonkin toiseen mehuun, vaikka porkkanamehuun tai mustamarja-aroniamehuun. Aroniamehu on sellaisenaan hieman karvaan makuista, mutta yhdistettynä omenamehuun siitä tulee mukavan raikas ja hedelmäinen. Tyrnin voimakasta makua voi taittaa omenamehulla ja omenamehusta saa hyvän pohjan monille jälkiruoille. Minttuhyytelön pohjana voi käyttää omenamehua - silputtua minttua, omenamehua, sokeria ja haluttaessa hyytelöimisainetta.  Omenamehulla on loputon määrä käyttökohteita joka aamuisen vitamiiniannoksen nauttimisen lisäksi.